Superlofts Blok Y
Superlofts Blok Y bood een coöperatie van 30 huiseigenaren een blanco canvas aan om hun appartementen aan te passen of te ontwerpen en te bouwen op basis van hun behoeften, en engageerde hen vanaf het begin om het gebouw en de gedeelde ruimtes samen te creëren. Een uniek complex - waar geen twee appartementen hetzelfde zijn - vloeit voort uit de radicale flexibiliteit, het collectieve karakter en de hoge mate van duurzaamheid van het gebouw.
Het gebouw biedt plaats aan 30 Superlofts in 5 soorten - XS-lofts (70m2) voor familielokalen (145m2) - wat resulteert in een rijke diversiteit aan woningen en een gemengde gemeenschap. Huiseigenaren hadden de vrijheid om een onbewerkte ruimte in te richten (alleen of met een architect) of een bestaande plattegrond en ook hun buitenkant aan te passen. Het project was georganiseerd als een coöperatief ontwikkelingsmodel waarbij de bewoners actief meehielpen aan het ontwerp, met inbegrip van de vorm van het gebouw, loftformaten en collectieve voorzieningen. Dit samenwerkingsproces resulteerde in een sterke, hechte gemeenschap waar de bewoners al buren waren nog voordat de bouw begon.
Ontworpen als een 'open gebouw', bestaat het vijf verdiepingen tellende gebouw uit een vast betonnen raamwerk (steun), onderverdeeld in verschillende soorten lofts die de bewoners onafhankelijk uitrusten (invulling). De verschillende formaten zijn twee of drie verdiepingen hoog, met een enkele of dubbele gevel, en hebben een dakterras, balkon of tuin. Met unieke lay-outs die ongebruikelijk zijn in conventionele huizen, zijn veel lofts ontworpen om zich aan te passen aan de veranderende behoeften van hun eigenaren in de loop van de tijd, bijvoorbeeld door een lift of flexibele scheidingswanden op te nemen om het interieur opnieuw te configureren wanneer gezinnen groeien. Royale leegtes creëren een prachtig gevoel van ruimte en licht. Met een lage startprijs van € 180.000 waren de lofts betaalbaar en dus toegankelijk voor een breder publiek.
Vervaardigd met een weloverwogen gebruik van materialen en zorgvuldige detaillering, is de gevel een eenvoudige maar sterke uitdrukking van het concept. Het samenspel van het vaste betonnen rooster en variërende details van de aangepaste gevels resulteert in een stevig maar dynamisch gebouw dat de diversiteit van de gemeenschap binnenin weerspiegelt. Geaccentueerd door de hoogte van het gebouw, is het slanke betonnen rooster voorzien van een raamwerk van dubbele hoogte ramen die licht diep in de appartementen brengen. De zelfdragende geprefabriceerde modulaire gevel is ontworpen om onafhankelijk te zijn van het structurele kader en later in het bouwproces te worden geïnstalleerd om de zuiverheid van het witte beton te behouden. De variërende buitenkanten van de lofts, met verschillende ingangen, balkons en raamconfiguraties, resulteren in een levendige gevelcompositie. 'S Nachts wordt het kader geanimeerd door modules van gloeiende interieurs die de veranderende activiteit binnenin weerspiegelen.
Onder leiding van Marseille Buiten hebben bewoners samen de gezamenlijke tuin ontworpen, gelegen op het dak van de parkeerplaats naast de privéterrassen, om zowel open als intieme ruimtes op te nemen voor verschillende soorten bijeenkomsten. Achter het gebouw werd het kanaal verbreed en uitgebreid met een gedeelde steiger. De lobby heeft een gemeenschappelijke display die bewoners samen cureren.
Een hoog niveau van duurzaamheid wordt bereikt door het geïntegreerde gebruik van technologieën zoals vloerverwarming en -koeling met behulp van geothermische warmtepompen met warmteterugwinning, 180 zonnepanelen voor individuele en gedeelde energiebehoeften, CO2-sensoren voor ventilatie met warmteterugwinning, passief solarontwerp met dubbele integratie of driedubbele beglazing met elektrische zonwering en onderhoudsvriendelijke gevelmaterialen. Dit resulteert in een EPC van 0,3 en een gemiddeld GPR-cijfer van 7,5.
Oplevering | 2017 |
Projectteam | Roel van der Zeeuw, Martijn van Sluijters, Mitchel Ovens, Marc Verhoef, Dirk Overduin, Mariana Rebelo Fernandes, Edwin Tukker, Menno Brouwer, Tony Slothouber, Marijn Luijmes |
Interieur | Job Schroen |
Constructeur | PBT |
Adviseur installaties | DPA |
Bouwkunding aannemer | Vink Bouw |
Fotograaf | Stijn Poelstra, Marcel van der Burg |